פרופ' אש, יו"ר הועד המנהל של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות, הגיע לביקור ראשון בספרת הסוכרת בגליל והתרשם מההישגים של המיזם אשר הוקם לפני שלוש שנים.
פרופ' נחמן אש, יו"ר הועד המנהל של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות ומלגאי עמית ע"ש בכר לשנת 2024/2025 במסגרת ג׳וינט-אלכא, הגיע לביקור ראשון בספרת הסוכרת בגליל, אוניברסיטת בר-אילן בצפת, ונפגש עם הנהלת ספרה: פרופ' שחאדה מנהל , ד"ר סיון שפיצר, סגנית מנהל, ומרטין דאופהאוזן, סמנכ"ל תפעול.
פרופ' שחאדה, מנהל ספרה, הציג את תמונת המצב הקשה בצפון ואת הפעילות המשמעותית של מיזם ספרת הסוכרת להתמודדות עם הבעיה "באזור הגליל יש תחלואה גבוהה בסוכרת- כ 150,000 חולים. מעבר לכך, כאשר בוחנים את מדדי התחלואה והתמותה מסוכרת והיקף הסיבוכים, הגליל במצב הכי גרוע. בעוד באזורים אחרים בארץ יש יציבות במספר חולי הסוכרת, בצפון המספרים עולים! בשנים האחרונות סוכרת הפכה למחלה של המעמד הסוציואקונומי הנמוך, בפריפריה הגאוגרפית והחברתית נתוני התחלואה מדאיגים מאד".
ד"ר סיון שפיצר, סגנית מנהל ספרה הדגישה את הייחוד של ספרה אשר יוצרת סינרגיה עם השותפים שלה: מערכת הבריאות והרשויות המקומיות. "התחלנו עם 5 רשויות מקומיות והיום אנחנו פעילים כבר ב- 23 רשויות מקומיות בצפון ויוצרים שינוי עבור כ-600,000 תושבים. ספרה יצרה תשתית שעובדת ומוכיחה את עצמה בשלטון המקומי. חשוב להדגיש שהפלטפורמה שיצרנו עם הרשויות המקומיות יכולה לשרת את הרשות גם בתחומים נוספים מעבר לסוכרת והשמנה. דוגמא מצוינת לכך היא ההערכות לבריאות בחירום מאז פרצה המלחמה, ברשויות אותן ספרה מלווה. אם בעבר תחום הבריאות לא היה על סדר היום של השלטון המקומי, היום אחרי למעלה משנה של פעילות יש לנו תפוקות ותוצרים שמצביעים על תחילתו של שינוי".
פרופ' נחמן אש סיכם ואמר, "התרשמתי מאד מהמיזם של ספרה. המיזם מיישם כבר חלק משמעותי מהתובנות שלי לעשייה הנדרשת לקידום בריאות בפריפריה. ללא ספק מדובר בריצה למרחקים ארוכים, אני מקווה שתצליחו לממש את החזון וליצור שינוי המשמעותי. אפעל לקדם שיתופי פעולה גם עם הג'וינט וגם עם המכון הלאומי".