מיזם ספֵרת הסוכרת בגליל, שם לו למטרה לצמצם את פערי התחלואה בסוכרת והשמנה באזור הגליל. המודל של ספרה יוצר חיבור בין מערכת הבריאות: משרד הבריאות וקופות החולים, האקדמיה והרשויות המקומיות שיאפשר ליצור שינוי ולגרום לצמצום הפערים בתחלואה בסוכרת והשמנה.

בעבודתה עם מערכת הבריאות, ספרה מקדמת תכנון והטמעה של התערבויות לשיפור איכות ונגישות הטיפול, לצד בניית תשתית מחקר משותפת עם שירותי הבריאות בקהילה.

בספרה יצרו שיתופי פעולה אסטרטגיים עם משרד הבריאות, בתי החולים בצפון: המרכז הרפואי לגליל בנהריה, בית החולים האנגלי בנצרת, והמרכז הרפואי צפון פוריה. וקופות החולים הפעילות ביותר בגליל: שרותי בריאות כללית, מכבי שרותי בריאות וקופ"ח מאוחדת.

דוגמאות לפרויקטים בולטים אותם מובילה ספרה יחד עם שותפים במערכת הבריאות:

  • פרויקט טרום סוכרת – מיפוי המצב הקליני של הטרום סוכרתיים במספר רשויות, הכנת תוכנית התערבות והטמעתה בשיתוף עם קופת חולים מכבי.
  • תוכנית התערבות למתן טיפול תרופתי נאות לחולי סוכרת.
  • הקמת 6 מרפאות חדשות לטיפול בהשמנת יתר, בשיתוף עם קופות החולים בכל הגליל.
  • הקמת BIOBANK של הצפון בשותפות עם בתי החולים ובליווי התוכנית הלאומית מדג"ם.
  • קביעת מנגנון של מענקים קטנים למתן מימון משותף לחוקרים של אוניברסיטת בר-אילן ומערכת הבריאות.

פעילות ספרה עם משרד הבריאות:

בתחילת 2023 נבחרה ספרת הסוכרת בגליל להיות הגוף המקצועי המלווה, יחד עם משרד הבריאות (במסגרת החלטת הממשלה 550 לצמצום פערים בחברה הערבית) את הקמתן של יחידות בריאות ב-20 רשויות מקומיות.

הליווי של ספרה בהובלתה של סגנית המנהל, ד"ר סיון שפיצר כולל: הכשרת מנהלי היחידות, מתן כלים וליווי בביצוע תהליכי מיפוי מורכבים; בניית תוכנית אסטרטגית חמש-שנתית לכל רשות להתמודדות עם סוכרת והשמנת יתר, וליווי מנהלי יחידות הבריאות בהטמעת התוכנית .

ההכשרה למנהלי יחידות הבריאות ברשויות כוללת כלים להבנת המבנה הארגוני והאקוסיסטם הקיים ברשויות המקומיות. השלב השני לאחר ההכשרה הוא עריכת מיפוי מעמיק. במקביל למיפוי, נפגשו מנהלי היחידות עם ארגונים שונים ברשות, הקימו וועדות היגוי רשותיות בנושא בריאות והחלו בתכנון פעילויות שונות. כמו לדוגמא פעילות לציון יום ההליכה הבינלאומי, ברשויות: עראבה, בועינה נוג'ידאת וכעביה טבאש קיימו בפעם הראשונה ימי הליכה יישוביים. הפעילות כללה הליכה משותפת במסלולי הליכה ביישוב, פעילויות לילדים וכיבוד בריא.

פרויקטים משולבים – מערכת הבריאות והרשות המקומית:

לצד פיתוח והטמעה של התערבויות עם כל אחד משותפי הליבה, ספרה מטמיעה פרויקטים אינטגרטיביים המשלבים בפעילותם את מערכת הבריאות והרשות המקומית כדי לייצר שינוי פורץ דרך.

דוגמאות לפרויקטים משולבים:

  • ניידת לביצוע בדיקות מעקב שנתיות – שיתוף הפעולה הייחודי בין ספרה, הרשות וקופות החולים. ניידת בדיקות המעקב מגיעה לשכונת המגורים של המטופל ותסייע להעלאת מספר חולי הסוכרת המבצעים בדיקות מעקב באופן קבוע, מדי שנה. איתור מוקדם משמעו התערבות מוקדמת אשר עשויה למנוע החמרה במצב הבריאותי של המטופל.
  • פלטפורמה למרשם חברתי – פלטפורמה דיגיטלית באמצעותה שירותי הבריאות יוכלו להציע למטופלים פתרונות לפעילות גופנית או תזונה בריאה ביישוב שלהם.