מיזם ספרת הסוכרת בגליל
החזון של מיזם ספֵרֵת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי הוא ליצור מודל חדשני אשר יחולל שינוי בתמונת המצב הקשה בפריפריה הצפונית של ישראל ויביא לצמצום פערי התחלואה בסוכרת והשמנה.
מדובר במיזם שמביא בשורה חדשנית לישראל ולעולם ומתמקד בפיתוח והטמעה של מודלים,
למען שיפור בריאותן של קהילות הנמצאות בפריפריה החברתית והגאוגרפית.
שמו של המיזם אשר הוקם ב2021 בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בצפת,
הוא למעשה ראשי תיבות של:
SPHERE – Social Precision-medicine Health Equity Research Endeavour
על פי ההערכות, בשנת 2040 מספר חולי הסוכרת בישראל יגיע למיליון!
אנשים שמוגדרים במצב של טרום סוכרת, יש כיום בישראל כמיליון, ובככל שנה 6% מהם הופכים להיות סוכרתיים ומצטרפים למספרים העצומים של חולי הסוכרת בארץ.
בהשוואה לממוצע הארצי, מספר חולי הסוכרת בגליל הוא הגבוה מבין המחוזות הגיאוגרפיים בישראל!
בישראל, בהשוואה לעולם, רק 10% מחולי הסוכרת לא מאוזנים, לעומת זאת בגליל, 15% מהמטופלים לא מאוזנים, זהו פער משמעותי. חוסר האיזון מוביל לסיבוכים כמו עיוורון, קטיעות גפיים וכשל כלייתי.
כמו כן, מחוז הצפון מוביל עם השיעור הגבוה ביותר של תחלואה בסוכרת ופטירה כתוצאה מסיבוכי סוכרת:
66 מקרי סוכרת לכל 1000 נפש.
שלושת יעדי העל של ספרה:
- ירידה של 30% בשיעור המטופלים העוברים מטרום סוכרת לסוכרת.
- ירידה במספר היחסי של המטופלים, המתגוררים בגליל, שמחלת הסוכרת שלהם אינה מאוזנת.
- ירידה בשיעור תושבי הגליל הסובלים מהשמנת יתר.
מהם המשתנים המשפיעים על בריאות האוכלוסייה?
המודל הייחודי שפיתחה ספרה מאמץ את התפיסה של ארגון הבריאות העולמי לפיה גורמים חברתיים משפיעים על בריאותו של אדם ב-80%, בעוד שלנגישות ואיכות שירותי הבריאות יש השפעה של 20% בלבד על בריאות האוכלוסייה. לכן, מודל ההתערבות הייחודי של ספרה עובד עם רשויות מקומיות מחד ועם מערכת הבריאות מאידך לבניית אקוסיסטם חדשני הפועל יחד במקום מגוריו של האדם.
לצורך הטמעת המודל, בנתה ספרה שותפויות ייחודיות עם קופות החולים ובתי החולים בגליל, משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, ארגוני חברה אזרחית, מנהיגים דתיים, אקדמיה ותעשיה.
כדי לייצר שינוי, המודל של ספרה פועל בארבעה ענפים במקביל:
מניעה, איזון, טיפול וריפוי
מניעה – אסטרטגיות חדשות למניעת מחלת הסוכרת בקרב קבוצות אוכלוסייה בסיכון גבוה.
איזון – אסטרטגיות חדשות לשיפור הניהול הקליני ולהפחתת סיבוכי מחלת הסוכרת.
טיפול – מודלים חדשים המתאימים למערכות הטיפול ומשלבים אותן בקהילה במטרה להציג ולהטמיע באופן פרואקטיבי את שיטות העבודה המומלצות לטיפול בסוכרת.
ריפוי – מחקר בסיסי וקליני בתחומי הסוכרת וההשמנה.
שלוש שנים מאז הקמתה, ספרה כבר מובילה 60 פרויקטים פורצי דרך יחד עם שותפי הליבה העיקריים שלה:
- מערכת הבריאות (משרד הבריאות, קופות החולים ובתי החולים בצפון)
- רשויות מקומיות
פעילות ספרה עם הרשויות המקומיות
מודל "המנוע המוניציפלי לבריאות חברתית" (MESH) הוא מודל התערבות ייחודי הפועל ברמת היישוב כשהמטרה למצב את השלטון המקומי כמנוע לשינוי בתחום הבריאות. המודל רותם את הרשויות המקומיות לתהליך דרך הצגת ההשלכות הכלכליות של תחלואה על תקציב הרשות ומנגד את הערך של קהילה בריאה יותר.
המנוע המוניציפלי של ספרה נוגע ביותר מ–660,000 תושבים וממשיך להתרחב:
ספרה פועלת ב-17 ישובים ורשויות מקומיות, ובהם הוקמו יחידות בריאות. צוות ספרה מלווה את יחידות הבריאות, באמצעות הכלים הייחודיים שפיתחו במיפוי האקוסיסטם המקומי הרלוונטי לשם צמצום פערי הבריאות הקיימים.
כך, לראשונה בישראל, הרשות מקבלת תמונה מלאה ועדכנית על המדיניות הקיימת בתחום הבריאות והתכניות הנגזרות ממנה. יחידות הבריאות, בליווי של ספרה, יוצרות אינטגרציה בין נתונים רציפים של רשויות מקומיות ונתוני תחלואה ממערכת הבריאות. תהליך עבודה זה מאפשר לא רק לרשויות, אלא גם למערכת הבריאות לקבל החלטות מבוססות מקום כדי לשפר את תוצאי הבריאות של התושבים.
תובנות המיפוי מתורגמות לתכניות אסטרטגיות חמש שנתיות פורצות דרך הקושרות בפעם ראשונה בין מדיניות, פעילות ותוצאי בריאות כדי לייצר שינוי מדיד ובר קיימא בשטח. ספרה החלה את דרכה עם פיילוט ב5- רשויות מקומיות: נצרת, נוף הגליל, שפרעם, סח'נין וצפת. במהלך 2023, בשותפות עם משרד הבריאות, התרחבה הפעילות ל-17 יישובי חברה ערבית כחלק מהחלטת הממשלה 550 לצמצום פערי בריאות באוכלוסייה הערבית. על פי התכנון, ב-2025 ספרה צפויה להתרחב עוד ולעבוד עם 25 רשויות מקומיות.
פעילות ספרה עם משרד הבריאות :
בתחילת 2023 נבחרה ספרת הסוכרת בגליל להיות הגוף המקצועי המלווה, יחד עם משרד הבריאות (במסגרת החלטת הממשלה 550 לצמצום פערים בחברה הערבית) את הקמתן של יחידות בריאות ב-20 רשויות מקומיות.
הליווי של ספרה בהובלתה של סגנית המנהל, ד"ר סיון שפיצר כולל: הכשרת מנהלי היחידות, מתן כלים וליווי בביצוע תהליכי מיפוי מורכבים; בניית תוכנית אסטרטגית חמש-שנתית לכל רשות להתמודדות עם סוכרת והשמנת יתר, וליווי מנהלי יחידות הבריאות בהטמעת התוכנית.
ההכשרה למנהלי יחידות הבריאות ברשויות כוללת כלים להבנת המבנה הארגוני והאקוסיסטם הקיים ברשויות המקומיות. השלב השני, לאחר ההכשרה, הוא עריכת מיפוי מעמיק.
במקביל למיפוי, נפגשו מנהלי היחידות עם ארגונים שונים ברשות, הקימו וועדות היגוי רשותיות בנושא בריאות והחלו בתכנון פעילויות שונות. כמו לדוגמא פעילות לציון יום ההליכה הבינלאומי, ברשויות: עראבה, בועינה נוג'ידאת וכעביה טבאש קיימו בפעם הראשונה ימי הליכה יישוביים. הפעילות כללה הליכה משותפת במסלולי הליכה ביישוב, פעילויות לילדים וכיבוד בריא.
מענה לקידום בריאות בחרום:
עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, יחידות הבריאות ברשויות המקומיות אותן מלווה ספרת הסוכרת, שבימי שגרה נלחמות בבעיות של סוכרת והשמנת היתר עברו לתפעל את תיק הבריאות בחירום ברשות.
פעילות ספרה עם מערכת הבריאות:
בעבודתה עם מערכת הבריאות, ספרה מקדמת תכנון והטמעה של התערבויות לשיפור איכות ונגישות הטיפול, לצד בניית תשתית מחקר משותפת עם שירותי הבריאות בקהילה.
דוגמאות לפרויקטים בולטים אותם מובילה ספרה יחד עם שותפים במערכת הבריאות:
- פרויקט טרום סוכרת – מיפוי המצב הקליני של הטרום סוכרתיים במספר רשויות, הכנת תוכנית התערבות והטמעתה בשיתוף עם קופת חולים מכבי.
- תוכנית התערבות למתן טיפול תרופתי נאות לחולי סוכרת.
- הקמת שש מרפאות חדשות לטיפול בהשמנת יתר, בשיתוף עם קופות החולים ברחבי הגליל.
- הקמת BIOBANK של הצפון בשותפות עם בתי החולים ובליווי התוכנית הלאומית מדג"ם.
- קביעת מנגנון של מענקים קטנים למתן מימון משותף לחוקרים של אוניברסיטת בר-אילן ומערכת הבריאות.
פרויקטים משולבים-מערכת הבריאות והרשות המקומית:
לצד פיתוח והטמעה של התערבויות עם כל אחד משותפי הליבה, ספרה מטמיעה פרויקטים אינטגרטיביים המשלבים בפעילותם את מערכת הבריאות והרשות המקומית כדי לייצר שינוי פורץ דרך.
דוגמאות לפרויקטים משולבים:
- ניידת לביצוע בדיקות מעקב שנתיות – שיתוף הפעולה הייחודי בין ספרה, הרשות וקופות החולים.
ניידת בדיקות המעקב מגיעה לשכונת המגורים של המטופל ותסייע להעלאת מספר חולי הסוכרת המבצעים בדיקות מעקב באופן קבוע, מדי שנה. איתור מוקדם משמעו התערבות מוקדמת אשר עשויה למנוע החמרה במצב הבריאותי של המטופל. - פלטפורמה למרשם חברתי – פלטפורמה דיגיטלית באמצעותה שירותי הבריאות יוכלו להציע למטופלים פתרונות לפעילות גופנית או תזונה בריאה ביישוב שלהם.
מרכז החינוך של ספרה
פעילות בתחום החינוך והכשרות:
מרכז החינוך של ספרה פועל לתת כלים לצוותים הרפואיים והמקצועיים באמצעות הפעלת תכניות כמו: בית ספר לסוכרת, בית ספר להשמנת יתר, קורס הכשרה ייחודי לאנשי דת על חשיבות המניעה של סוכרת והשמנה, פיתוח תכנית הכשרה ייחודית למנהלי יחידות בריאות בשלטון המקומי ועוד.
מענקי מחקר
מיזם סֵפֵרה הוא הגוף המשמעותי ביותר בישראל במתן מענקי מחקר לתחומי סוכרת והשמנה. מאז הקמתה בשנת 2021 הוענקו כ-30 מענקי מחקר לחוקרים וחוקרות.
מחקרים הנערכים בתמיכת ספרה מתמקדים בתחומים כמו: גנטיקה של סוכרת סוג 1, תרופות סוכרת חדשות, סוכרת הריון, מיקרוביום ופגיעה באיברי המטרה.